veelgestelde vragen

Niet iedereen is gelijk een fairfexpert. Om je alvast op weg te helpen, hebben we onze fairftips voor muurverf en lakverf én de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

duurzaamheid

Wij vinden fairf de meest duurzame oplossing op het gebied van verf. Dit vinden we omdat fairf is gemaakt met veelal natuurlijke en plantaardige grondstoffen. Daarnaast is fairf geproduceerd op zonne-energie. Ook de verpakkingen en materialen die fairf gebruikt zijn de meest duurzame oplossingen die we tot nu toe gevonden hebben. Mocht je een idee hebben hoe we fairf nog duurzamer kunnen maken, horen we het graag!

Veel reguliere verf is gebaseerd op een bindmiddel dat gemaakt wordt van fossiele grondstoffen. Ook watergedragen verf wordt vrijwel altijd gemaakt met fossiele grondstoffen. Fairf wordt gemaakt met een plantaardig bindmiddel. Doordat dit plantaardige bindmiddel gebruikt wordt zit er in fairf CO2 opgeslagen die recent door planten uit de atmosfeer onttrokken is en daarbij dus bijdraagt aan het verlagen van het globale CO2 niveau. Daarnaast wordt fairf geproduceerd op zonne-energie en bevat het geen meetbare concentraties Vluchtige Organische Stoffen (VOS) of andere schadelijke stoffen. Bekijk voor meer informatie onze datasheets. Deze zijn per product te vinden op de productpagina.

Nee, iedereen kan direct met onze verf aan de slag. Onze duurzame verf kan namelijk op dezelfde manier verwerkt worden als reguliere verf op waterbasis. Je hoeft onze verf dus niet te verdunnen of een duurzame verf fluisteraar te zijn om een goed resultaat te krijgen.

Daar kunnen we kort en bondig JA op zeggen. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de meeste verven dit zijn, maar fairf dus ook. Onze verf onderscheidt zich voornamelijk door het gebruik van plantaardig materiaal als vervanger van fossiel materiaal. In prestatie gelijkwaardig met de professionele merken en in het gebruik wat ons betreft nog iets beter, geen schadelijke dampen in huis bijvoorbeeld.

De belangrijkste reden is natuurlijk dat watergedragen verf milieuvriendelijker is en weinig geurhinder geeft. Maar er zijn meer voordelen. Watergedragen verf is meer uv-bestendig en behoudt daardoor beter zijn kleur en glans (bij buitentoepassingen). Daarnaast vergeelt watergedragen verf niet. Borstels en rollen kunnen achteraf met water worden gereinigd. En watergedragen verf droogt snel, waardoor de geverfde ruimten snel in gebruik genomen kunnen worden.

Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten, met als doel om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Het keurmerk is erkend door alle landen van de Europese Unie en door Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van: Grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakking. Alle fairfproducten met uitzondering van de voorstrijk zijn gecertificeerd.

Ook bij het verpakken van onze producten kijken wij naar een zo klein mogelijke impact op het milieu. Het blik is 100% recyclebaar en onze fairfblikken worden verpakt en beschermd met plastic zakjes gevuld met lucht. Dit oogt minder duurzaam, maar heeft een 9x zo lage impact als wanneer dit met papier gebeurt.

kleur

Wij doen niet aan kleine potjes verf, omdat dit heel veel afval op gebied van verpakking geeft en daarnaast ook chemisch afval. Dit is de reden waarom wij daar van wegblijven. We zijn wel hard aan het werk om grotere kleurkaarten geproduceerd te krijgen, zodat je deze met een stukje plakband gewoon op de muur kunt plakken om te zien wat lichtinval doet met de kleur.

Wij denken dat de 96 kleuren van fairf een prachtig pallet vormen om uit te kiezen. Bestel onze kleurenfolder om de fairfstaaltjes in het echt te zien. Mocht die ene kleur er onverhoopt toch niet tussen zitten, bieden we met fairf Any Color de optie om vele trend-kleuren van andere leveranciers te bestellen.

Uiteraard gewoon gemaakt uit dezelfde verf en pigmenten als de 96 fairf kleuren. Omdat de meeste van deze trend-kleuren speciaal voor jou gemaakt worden vragen we je wel iets meer geduld en zullen we ze niet altijd binnen 24 uur kunnen leveren. Maar dan heb je wel een heel bijzondere kleur, speciaal voor jou gemaakt!

Omdat ieder beeldscherm anders is maken wij onze kleursamples met echte verf. Ga dus nooit uit van de kleur van je computerscherm en voorkom teleurstellingen door een kleurenfolder te bestellen. De kleur van de samples op deze folder komt overeen met de kleur verf die je bij ons kan bestellen want de staaltjes zijn met echte fairf gemaakt. Bestel je na aankoop van de folder een blik fairf, dan krijg je je aankoopbedrag retour.

Ja! Wij lezen namelijk de originele kleur in en maken een formule die dezelfde kleur geeft in onze duurzame verf. Vergelijk nooit onze any color kleur met een gemengde verf van een ander merk. Waarom niet? Het komt soms voor dat de kleur van het andere merk afwijkt van de originele kleur uit de waaier. Vergelijk onze kleur dus altijd met de originele kleur uit de waaier.

Natuurlijk hebben we heel veel ‘kleuren’ witte verf. De juiste kiezen is vaak lastig, want wil je wit wit of meer geel wit? Op wat voor soort ondergrond ga je schilderen? In een lichte of donkere ruimte?

Om je kleur te bepalen, is het altijd goed om een kleurenfolder in huis te halen. Bestel onze wittinten folder om je keuze iets makkelijker te maken. Zo kun je zien wat het licht doet met de tint van de kleur.

Twijfel je nog steeds? Dan raden we je aan om een kleine pot te bestellen en de verf te testen. Schilder dan een stukje canvasdoek. Deze kun je makkelijk op meerdere plekken in je huis en op meerdere momenten van de dag voor muren houden en dan zien wat het licht doet met deze kleur.

De RAL-kleuren 9010 en 9001 zijn de meest bekende en meest gebruikte varianten voor de kleur wit. RAL 9016 is vooral de laatste tijd meer in opkomst samen met de RAL 9003. Hoewel al deze kleuren wit vertegenwoordigen is geen van deze kleuren 100% wit. Iedere code vertegenwoordigd een specifieke kleur dus dat is dan ook het verschil tussen deze variaties. Waarom spreken we juist over deze variaties? Omdat dit de vier meest verkochte kleuren wit zijn uit de RAL-collectie.

 

RAL 9016

De RAL 9016 is de witste wit van deze varianten. In deze wit zit wat grijs/blauw. Door de lichtheid van de kleur is RAL 9016 het meest populair op donkerdere oppervlaktes zoals bijvoorbeeld een plafond en voor moderne huizen. De kleur is net van het wit af, maar voelt nog wel warm aan.

 

RAL 9010

De kleur oogt wat geliger op echt witte ondergronden en is een tint donkerder dan RAL 9016. Voor een mooi fris plafond zullen wij deze kleur niet adviseren omdat deze dan (doordat er geen licht op het plafond komt) donker en iets geler oogt dan op de muur. In de lak is de kleur wel mooi warm wit.

 

RAL 9003

Deze variant heeft een mooie frisse kleur wit met een puntje grijs. RAL 9003 wordt tegenwoordig veelal gebruikt in moderne nieuwbouwhuizen en kan perfect gebruikt worden op muren, plafonds en kozijnen.

 

RAL 9001

De officiële naam van deze kleur is crème wit en zoals de naam al doet vermoeden zit er wat oker hierin verwerkt. Vergeleken met RAL 9010 heeft deze kleur een meer beige tint.

Onze lakverven zijn verkrijgbaar in alle kleuren en alle glansgraden. Voor houtwerk buiten adviseren wij een hoogglans verf te kiezen. De regel is al tijden: hoe hoger de glans, hoe langer een verf goed blijft. Voor binnen mag je kiezen wat je zelf het mooiste vindt. Een matte glansgraad is momenteel de trend binnenshuis.

bestellen & verzenden

Dit is uiteraard afhankelijk van het soort verf wat je wil gebruiken, de ondergrond en je eigen skills. Per product staat er beschreven wat het rendement van de verf is.

 

Of je het rendement gaat halen is afhankelijk van de staat en afwerking van je muren. Heb je bijvoorbeeld ruw stucwerk, dan zal je minder vierkante meters kunnen doen. Het grootste effect op het verbruik heeft de mate van zuiging van je muren. Zijn ze bijvoorbeeld nog nooit geschilderd, dan zal de muur de 1e, 2e en soms zelfs 3e laag verf als het ware opzuigen waardoor je geen mooi resultaat krijgt.

 

Om te testen of je muren zullen zuigen kan je een natte spons op je muur houden. Als het water in de muur trekt dien je voorstrijk te gebruiken en adviseren we vervolgens twee lagen verf. Als je het water direct met een doek weer kan afdrogen dan heb je een niet zuigende ondergrond en kan je waarschijnlijk met 1 laag het gewenste resultaat behalen.

 

Dan is het ook nog van belang hoe groot het verschil in kleur is dat je wilt bereiken, lichte kleuren over lichte kleuren gaat vaak in 1 laag, grotere verschillen hebben sowieso 2 lagen nodig.

Onze duurzame fairf wordt geleverd door Verf.nl. Deze webshop partner weet alles over verf, levert snel en heeft een goed bereikbare klantenservice. De optimale service die wij onze klant willen bieden!

Zij leveren 6 dagen per week in heel Nederland. Bestellingen boven de 50 euro worden gratis verzonden. Voor 23:00 uur besteld, wordt dezelfde werkdag nog verstuurd. Na een bestelling ontvang je altijd een bevestigingsmail. Deze mail kan in je spam box belanden. In deze mail vind je ook een  track & trace, zodat je je bestelling kan volgen.

Verf.nl levert ook in Duitsland en België. De bezorgtijden zijn dan uiteraard een paar dagen langer.

Uiteraard kan het gebeurden dat er overmacht is waardoor je pakketje een dagje later komt. Wij doen ons uiterste best om je te informeren. Neem altijd eerst contact op met de klantenservice van Verf.nl die voor ons zorgt dat jij je bestelling ontvangt, voordat je contact met ons opneemt. Klantenservice Verf.nl: 072 – 5323331.

Voor zowel het verzenden van onze pakketten als de kleurenfolders werken wij samen met PostNL. Vanaf 1 januari 2022 is voor alle post en pakketten bij deze partij een duurzame bezorging de standaard. Samen werken we aan een beter milieu door van deur tot deur te bezorgen met netto nul CO₂. 

Bij fairf mengen we alle kleuren speciaal voor onze klanten. Het voordeel is dat we zo heel snel je favoriete kleur kunnen maken en geen grote voorraden hoeven aan te leggen wat niet zo duurzaam is. Aankopen kunnen dan ook niet geretourneerd worden. Dit komt ook omdat wij de kleur niet nog een keer kunnen verkopen en daarnaast niet weten in wat voor temperatuur de verf heeft gestaan.

Heb je toch een pot over en zoek je daar een goede bestemming voor? Denk eens aan goede doelen zoals de voedselbank, stichtingen, scholen of zorginstellingen. Over het algemeen zijn zij altijd blij met een donatie waarmee ze kleur kunnen geven!

Onze kleurfolders worden bezorgd met de postbode, dit proces duurt gemiddeld 1-2 werkdagen. Nu kan het zo zijn dat de postbode tegenwind heeft of dat wij de folder niet meer voor 17:00 uur op de post hebben kunnen doen. Heb je na 4 werkdagen de kleurenfolder(s) nog steeds niet binnen? Stuur ons even een mailtje, dan gaan wij op onderzoek uit.

fairftips

De juiste verf hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld op welk materiaal je schildert, schilder je binnen of buiten en welke glansgraad wens je?

 

1. welk materiaal beschilder je?

Schilder je op baksteen, hout, metaal …? Op enkele uitzonderingen na, kan je zowat alle materialen schilderen (mits een goede voorbereiding en grondlaag). Kies wel de juiste verf. Muurverven bijvoorbeeld zijn ongeschikt voor afwerking op hout of metaal. De zogenaamde lakken of lakverven zijn hier speciaal voor ontwikkeld.

 

2.  schilder je binnen of buiten?

Gebruik binnen- en buitenverven niet zomaar door elkaar. Een binnenverf is zo samengesteld dat die krasvast en onderhoudbaar is. Een buitenverf heeft meer souplesse en is bestand tegen weersinvloeden (zoals wind, regen en zonlicht).

 

3. welke glans wens je?

De fairf lakverf is beschikbaar in verschillende glansgraden: mat, zijdeglans of hoogglans. Als je goed reinigbare verf wenst, zoals in de keuken of badkamer, kies dan niet voor een matte, maar voor een verf met meer glans.

 

Als de verf meer glanst, bevat die meer bindmiddel. Glanzende verf is uitstekend reinigbaar. Een aandachtspunt is wel dat je foutjes in de ondergrond met glanzende verf niet zo goed kan verdoezelen. Een goede voorbereiding van de ondergrond is dus vereist. Matte verf verdoezelt foutjes goed, maar is minder goed reinigbaar. Je kunt ook voor een compromis kiezen tussen hoogglans en mat; zijdeglans.

Wij hebben onze tips voor ‘professioneel geklieder’ op een rijtje gezet voor zowel het fairfen van muren als houtwerk. Lees deze goed voor een mooi resultaat.

fairftips voor lakverf

fairftips voor muurverf

Zorg tijdens het schilderen voor een tocht- en windvrije omgeving. Bij te veel tocht droogt de verf te snel, wat het verwerken bemoeilijkt. Verluchten kan je het best doen na de schilderwerken om het drogen van de aangebrachte verflaag te stimuleren.

 

Ook regen of veel vochtigheid in de lucht kan roet in het eten gooien. Bij regen of mist is buiten schilderen geen al te goed idee, maar ook binnen kan het vochtgehalte in deze omstandigheden veel te hoog zijn. Bij een (ondergrond)temperatuur lager dan 5 °C droogt watergedragen verf helemaal niet meer. Stijgt de temperatuur boven de 20 °C, dan verloopt de droging steeds sneller en wordt verwerking van de verf moeilijker. Daarom is schilderen in de volle zon geen goed idee!

Wat je ook gaat schilderen, zorg ervoor dat je ondergrond vast, droog en schoon is!

Verwijder alle loszittende delen in de ondergrond, zoals loszittende voegen, stukken pleister, maar ook afbladderende of slecht hechtende verf.

Vocht is een van de hoofdoorzaken van afbladderende verf. Nieuwe ondergronden, zoals metselwerk of stuc, bevatten zeer veel vocht en moeten voldoende lang uitdrogen. Ze zijn voldoende droog als ze een vochtigheidspercentage van lager dan 30% hebben (hout is pas voldoende droog bij een vochtigheidspercentage van lager dan 13%). Het vochtigheidspercentage van de ondergrond kan worden gemeten met een vochtigheidsmeter. Te vochtige muren schilderen levert geen duurzaam resultaat op.

De ondergrond die je gaat schilderen, moet vrij zijn van stof, vuil, vet (bijvoorbeeld in een keuken) en andere onzuiverheden. Reinig vervuilde ondergronden vooraf met aangepaste producten. Een tip: aromatisch vrije terpentine is een zeer goede ontvetter!

 

Meer weten over schilderwerk schoonmaken? Lees onze blog schilderwerk schoonmaken. 

Op onze socials delen wij wel eens super gave projecten van ware kunstwerken die zijn gemaakt met fairf.

Wil jij ook een kunstwerk maken op je eigen muur met fairf. Bekijk dan het stappenplan van student Suzanne Klokgieters:   https://fairf.nl/stappenplan-kunstwerk-van-fairf/

  1. maak de vaasjes goed schoon
  2. ontvet de vaasjes daarna goed met de fairf multicleaner 
  3. maak het blik met de multiprimer open en roer goed door
  4. breng met een kwast 1 laag multiprimer aan op de vaasjes
  5. laat goed opdrogen
  6. maak het blik met de lakverf open en roer weer goed door 
  7. breng met een kwast de lak aan op de vaasjes en laat goed opdrogen.
  8. herhaal stap 7 tot je de gewenste kleur(intensiteit) hebt op de vaasjes
  9. maak je kwast schoon met water en laat deze goed drogen.
  10. overgebleven fairf kan je in het blik bewaren (ongeveer 1 jaar op een vorstvrije plek)

Maak de muur nat met een spons of plantenspuit. Trekt het water in de muur, dan is de muur zuigend en is er 1 laag voorstrijk nodig. Trekt het water langzaam in de ondergrond of druppelt het water er direct vanaf? Dan is je muur niet zuigend en is voorstrijken niet nodig.

Voordat je begint met houtwerk, moet je eerste even goed de ondergrond inspecteren. Is de ondergrond niet voorbehandeld? Dan adviseren wij eerst een laag multiprimer. Multiprimer zorgt voor een goede hechting van onze lak en daarmee een langer levensduur. Fairf je over een bestaande laklaag heen? Schuur deze dan met de juist korrel schuurpapier. Draag bij het schuren altijd een veiligheidsbril en een stofmasker.

 

Hierbij een overzicht van verschillende soorten schuurpapier en welke functie het heeft:

 

– Korrel P80 (grof) voor het verwijderen en opschuren van oude verflagen.

– Korrel P100 (grof) voor het opschuren van oude verflagen.

– Korrel P120 (middel) voor het opschuren van verflagen.

– Korrel P150 (middel) voor het opschuren van oude nog in redelijk goede staat zijnde verflagen.

– Korrel P180 (middel/fijn) voor het schuren van oude verflagen en tussen nieuwe verflagen in.

– Korrel P220 (fijn) voor het opschuren en van oude verflagen en tussen de lagen in.

– Korrel P240 (fijn) voor het opschuren en van oude verflagen en tussen de lagen in.

– Korrel P320 (zeer fijn) voor het opschuren en voor het schuren tussen nieuwe lagen in.

Dit heeft in principe niet met het deel waterbasis te maken. Het water wat in de verf zit, dampt namelijk tijdens het drogen uit de verflaag. Dit heeft voornamelijk met de schrobvastheidsklasse te maken en dus met de kwaliteit van de verf. Onze muurverf extra mat heeft schrobvastheidsklasse 1 wat de hoogste klasse is. Deze is dus goed schoon te maken. Na het schilderen duurt het wel 2 tot 4 weken voor de schrobvastheid en daarmee dus de reinigbaarheid is bereikt. 

 

Meer weten over schrobklasses? Lees onze blog over muurverf met schrobklasse. 

Geen paniek, fairf is goed reinigbaar en dus goed schoon te maken. De veeg zie je goed omdat de verf (vaak een donkere kleur) extra mat is en dat door het aanraken van de muur deze matte structuur dicht wordt gewreven.

Pak een vochtige doek die niet te veel pluist. Poets de plek waar de veeg zit en je zal zien dat deze zal verdwijnen. Het maakt niet uit dat er wat natte vegen op de muur komen, deze trekken door het verdampen van het vocht vanzelf weg. Op je vochtige doek kan wat gekleurd pigment achterblijven, geen paniek dit hoort er nu eenmaal bij. Je hoeft niet bang te zijn dat je de kleur van je muur afpoetst. Onze verf heeft namelijk de hoogste schrobvastheid klasse 1.

Let op! Fairf moet na het aanbrengen altijd minimaal 4 weken uitharden voordat de schrobvastheid klasse wordt bereikt.

 

Meer weten over schrobklasses? Lees onze blog over muurverf met schrobklasse. 

mijn vraag staat er niet tussen

 

Dat kan natuurlijk gebeuren, maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen. Vul het contactformulier in of stuur direct een mailtje met je vraag naar info@fairf.nl. We proberen je vraag binnen 1 werkdag te beantwoorden.

0 van 23720
kleuren doorzocht